Denna hemsida är endast avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
Menu
Close
Meny
Stäng
Den rekommenderade startdosen av VIZIMPRO (dacomitinib) är 45 mg
Dosjusteringar kan behövas beroende på individuell säkerhet och tolerabilitet. Om dosminskning är nödvändig ska VIZIMPRO-dosen minskas enligt nedan beskrivning.
VIZIMPRO kan tas med eller utan mat
VIZIMPRO ska tas vid samma tidpunkt varje dag. Om patienten kräks eller missar en dos, ska inte en ytterligare dos tas. Patienten ska istället ta nästa förskrivna dos vid den vanliga tidpunkten nästa dag.
Lär dig mer om biverkningshantering av VIZIMPRO
De flesta biverkningar med VIZIMPRO går att hantera med dosjusteringar, dosuppehåll eller stödjande läkemedelsbehandling. I filmen nedan ges en genomgång av VIZIMPROs säkerhetsprofil med tips på hur man kan hantera några av de vanligaste biverkningarna.
Diarré var den oftast rapporterade biverkningen hos patienter som fick VIZIMPRO (88,6 %) och diarré av grad ≥ 3 rapporterades hos 9,4 % av patienterna. I en klinisk studie inträffade ett fall (0,4 %) med dödlig utgång.
Generella råd
Grad 2
Vid diarré av grad 2 som inte förbättrats till grad ≤ 1 inom 24 timmar trots användning av läkemedel mot diarré och ett adekvat vätskeintag, gör uppehåll med VIZIMPRO.
Efter återhämtning till grad ≤ 1, återuppta VIZIMPRO med samma dos eller överväg att sänka dosen 1 steg.
Grad 3 eller 4
Gör uppehåll i behandlingen med VIZIMPRO till återhämtning till ≤ grad 1, och fortsätt sedan med VIZIMPRO minskat med ett dossteg.
Hudutslag, erytematösa och exfoliativa hudförändringar rapporterades hos 79,2 % respektive 5,5 % av patienterna som fick VIZIMPRO. Hudrelaterade biverkningar var av grad 1–3. Hudutslag och erytematösa hudbiverkningar var de vanligaste grad 3-biverkningarna (25,5 %). Exfoliativa hudförändringar av grad 3 rapporterades hos 0,8 % av patienterna.
Generella åtgärder
Grad 2
Avbryt behandlingen med VIZIMPRO vid bestående dermatologiska biverkningar till återhämtning till ≤ grad 1, och fortsätt sedan med VIZIMPRO med samma dos eller överväg att sänka dosen ett steg.
Vid återkommande bestående dermatologiska biverkningar, avbryt behandlingen med VIZIMPRO till återhämtning till ≤ grad 1, och fortsätt sedan med VIZIMPRO med minskad dos.
Grad 3 eller 4
Avbryt behandlingen med VIZIMPRO till återhämtning till ≤ grad 1, och fortsätt sedan med VIZIMPRO med minskad dos.
Grad 1 eller 2
Grad 3
Ingen dosjustering rekommenderas för patienter med lätt till måttligt nedsatt leverfunktion. För patienter med en grav leverfunktionsnedsättning ska startdosen av VIZIMPRO justeras till 30 mg en gång dagligen. Dosen kan ökas till 45 mg en gång dagligen beroende på individuell säkerhet och tolerabilitet efter minst 4 veckors behandling.
Ingen dosjustering rekommenderas för patienter med lätt till måttligt nedsatt njurfunktion. Data är begränsade när det gäller patienter med gravt nedsatt njurfunktion (CrCl < 30 ml/min). Därför kan inga dosrekommendationer ges till denna patientpopulation.
Referenser:
1. Produktresumé VIZIMPRO, www.fass.se
2. Zhou et al. 2019, Future Oncol. doi:10.2217/fon-2018-0944
Håll dig uppdaterad inom behandlingsområdet onkologi
Här kan du beställa eller ladda ned informationsmaterial om VIZIMPRO
PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.
Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.
Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig
Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.
Välkommen!
ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?
PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023