Denna webbplats är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige. 

LäkemedelBehandlingsområdenSök

Menu

Close

Logga inLogga ut Utbildning & materialPfizerPlayNyhetsbrevVåra tjänster

Meny

Stäng

Njurcancer

NjurcancerVad är njurcancer?Orsaker & riskfaktorerSymtomForskning
DiagnostikDiagnostikDiagnostikBehandlingBehandlingBehandlingLäkemedelsbehandlingVårdprogram njurcancerUtbildning & materialUtbildning & materialMaterialVideorFöreläsningar
Läkemedelsbehandling1-2

För drygt ett decennium sedan introducerades målinriktade läkemedel. Dessa påverkar cancercellerna på olika sätt, men gemensamt är att de riktar sig specifikt mot de signalvägar i cellerna som är nödvändiga för proliferation (celldelning) och angiogenes (nybildning av blodkärl). Sedan införandet av målinriktade läkemedel har den totala överlevnaden för njurcancerpatienter förbättrats avsevärt. Däremot talar inget för att behandlingen har en kurativ effekt.

Läkemedel som klassas till gruppen målinriktade terapier är tyrosinkinashämmare, mTOR -hämmare och monoklonal antikroppsbehandling riktad mot VEGF.

Immuno-onkologisk behandling

I och med införandet av immuno-onkologiska läkemedel, så kallad immunterapi, har det under senare år skett ett paradigmskifte vid behandling av avancerad njurcancer.1

Immunterapi

Immunterapi: består framför allt monoklonala antikroppar som hämmar, så kallade, immun ”checkpoints”. Tillgängliga checkpoint-inhibitorer (CPI) riktar sig mot PD-1/PD-L1 axis, eller mot CTLA-4, vilka hjälper till att aktivera kroppens antitumörala immunförsvar. Checkpointhämmare som påverkar immunförsvaret har effekt vid många cancerformer, däribland metastaserad njurcancer. Behandling med immunterapi påverkar sjukdomsförloppet och kan förlänga tiden till progress liksom patienternas överlevnad. Detta har lett till nya behandlingsstrategier av sjukdomen, där flera nya terapier, tillsammans och i kombination med befintliga läkemedel, förbättrat möjligheterna till ett längre och djupare behandlingssvar.

Tyrosinkinashämmare

Tyrosinkinashämmare som ges vid njurcancer har en angiogeneshämmande effekt framförallt genom att hämma VEGF-receptorn. Behandling med tyrosinkinashämmare är peroral. Biverkningarna kan ibland vara uttalade men varierar mellan olika patienter och doseringen måste ofta individanpassas. Blodtryck och blodprover som blod-, elektrolyt- och lever-status samt tyroideaprover bör kontrolleras regelbundet.2

Vid behandling med tyrosinkinashämmare är terapiutlöst hypertoni/förvärrad hypertoni prediktivt för längre progressionsfri överlevnad och bör behandlas med vanliga läkemedel mot hypertoni. I första hand bör man eftersträva att reglera hypertoni med läkemedel och i andra hand dosreducera den målinriktade läkemedelsbehandlingen.

Den enskilda variationen i metabolism för dessa läkemedel är stor och för att maximera effekten är en individualiserad dosering avgörande. Dosering är också en viktig orsak till den stora skillnad i biverkningsnivå man ser mellan olika individer.

Här kan du läsa om godkända TKI:er från Pfizer för behandling av avancerad njurcancer hos vuxna: SUTENT (sunitinab) och INLYTA

INLYTA Kort produktresumé

Inlyta® (axitinib), L01EK01, dragerad tablett, 1 mg, 3 mg, 5 mg, Rx, F. Indikationer: Inlyta är indicerat för behandling av vuxna patienter med avancerad njurcancer (RCC) efter svikt på tidigare behandling med sunitinib eller cytokin. Kontraindikationer: Överkänslighet mot axitinib eller mot något hjälpämne. Varningar och försiktighet: Inlyta kan orsaka allvarliga hjärtsviktshändelser, hypertoni, rubbningar i sköldkörtelfunktionen, arteriella samt venösa emboliska och trombotiska händelser, polycytemi, blödningar (inklusive rupturerade aneurysm som har rapporterats, i några fall med dödlig utgång), gastrointestinal perforation och fistelbindning, sårläkningskomplikationer, posteriort reversibelt encefalopatisyndrom (PRES), proteinuri, cholecystit och levertoxicitet. Dosminskning rekommenderas när Inlyta ges till patienter med måttligt nedsatt leverfunktion. Detta läkemedel innehåller laktos.

Datum för översyn av produktresumén: 07/2021. För ytterligare information, se www.fass.se

Pfizer AB www.pfizer.se

Referenser
  1. Njurcancer, Nationellt vårdprogram, 2022-10-31 Version: 5.1
  2. https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/kirurgi/njurcancer/
Behandling
Broschyr för sjukvårdspersonal om INLYTA (axitinib)

Här hittar du kort information om data, dosering samt biverkningshantering.

Beställ eller ladda ner

Terapihantering med INLYTA

PP-UNP-SWE-0228, juli 2023
PfizerPro KontoPfizerPro Konto

PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.

Mitt kontoLogga ut

Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och  utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.

 

Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.

Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig

PP-BCP-SWE-0009, juni 2023
Är du hälso- och sjukvårdspersonal?

 

Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.

Välkommen!

ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?

PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023

Ja Loading Nej Loading
Du är på väg till en extern webbplats.
Pfizer ansvarar inte för innehållet i informationen på andras hemsidor.

Vill du fortsätta?